Close

Casalgrande Padana for Fratelli Mutti Headquarter

to download high-resolution images must be Register now or you are Login
Company details
Casalgrande Padana S.p.A.
Via Statale 467, 73 - 42013 Casalgrande (RE) - Italy
Tel. +39 0522 9901
Fax. +39 0522 996121
N. Verde: 800 210311

Casalgrande Padana played part in the restoration of the headquarter  Fratelli Mutti.The Piazza neighbourhood is located at the foot of the hill between Montechiarugolo, Traversetolo and Basilicanova. It was on this patch of ground that – back in 1899 – the Fratelli Mutti tomato factory was built.

The design idea that led to the construction of the new Mutti offices was shaped by a meeting between Francesco Mutti, who has been the CEO of the company since 1994, and the architect Paolo Bedogni.
The main focus of the project was to regenerate the historic brick structure, which represents a unique example of industrial archaeology. The finished design is the result of a stimulating process of development in which elements of the old and the new were brought together in a single mosaic of extraordinary functional importance to the company, restoring vitality to the abandoned area of the factory.
The new, contemporary section in metal and glass is the icing on the cake in terms of reviving the old structure and integrating it with the modern offices. The work done to preserve and reconfigure the 18th-century building has forged a new bond between the various parts of the company, with meeting places, promenades, terraces, staircases and ramps enriching the space.

Workin’connection
The entrance hall – the connective tissue and focal point of the place – is one of the most significant spaces in the entire building because it is here that people come and go, here that the company and all its staff mingle with the outside world.
Much like a tomato, its shape is inviting, soft and devoid of corners. The circular form ensures that it is instantly and unequivocally recognisable as the home of the reception area, which has been expertly incorporated into what was previously an empty space. Particular emphasis is placed on the intersection of the various walkways, which intertwine and depart from this space.
Great care was taken to design the offices, meeting rooms and relaxation and refreshment areas, all of which were devised to nourish the creativity of individuals by enhancing the scope for group work. Within the offices, the areas for sharing ideas, communicating and meetings – which are seen as more important than individual work stations – act as a counterweight to more compact, reflective, individual zones.
Indeed, the design is more complex and its various areas better-structured than a regular workspace. The project aspires to build a stimulating, exciting, creative working environment encapsulating the authentic spirit of this Italian brand.

Skin glass
The design of the building places the relationship between architecture, tradition and sustainability centre stage, touching on themes spanning history, society, energy and landscape.
The meticulous restoration of the complex, whose main architectural elements have been kept intact, means that it is now possible to undertake a sort of historic visit of the company. It is the building itself that, through its outer shell, encourages the visitor to explore with interest, their gaze drawn to the variety of areas and heights as they discover elements that evoke the company’s historic identity: the colours, the materials, the brick openwork jalousies. The glass walls in the hall look out onto the relaxing green of a large garden, allowing a glimpse of the cultivated fields of the Parma plains.

Just like the skin is the body’s largest organ, the shield that protects us, so too the large, hi-tech windows on the south elevation enclose the historic building while seemingly extending the space horizontally and vertically. It is much more than a simple barrier against the outside world.
Environmental issues related to energy saving and the reduction of CO2 emissions were tackled with particular care, especially as regards the plant engineering and design of the cladding, while the bio-climatic characteristics of the local area were also taken into account. As a result of the redevelopment work, the building has achieved performance standards equivalent to Energy Class A.

Products:

PIETRE NATIVE:

Series: Pietra di Sardegna

Format: 90 x 90, 45 x 90

Colour: Portorotondo

Finish: Natural

GRANITOKER:

Series: Loft

Format: 60 x 60, 30 x 60

Colour: Red

Finish: Natural